Σαλάτα με πλιγούρι και ρόδια
Greek30 minutes1 hourΣαλάτα με πλιγούρι και ρόδια
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | STARTERS

Χρόνος: 30'
Μερίδα: οικογενειακή

Υλικά:
•    200 γρ. πλιγούρι
•    3 κλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, σε φέτες
•    8 κ.σ. ελαιόλαδο
•    ½ σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
•    4 κ.σ. κουκουνάρι
•    50 γρ. παρμεζάνα
•    100 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια 
•    Σπόροι από 1,5 ρόδι 
•    Ψιλοκομμένα μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη)
•    1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
•    1 κύβο κοτόπουλο200 ml νερό
•    1 κ.σ. βούτυροαλάτιπιπέρι1 λεμόνι


Εκτέλεση:
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος και στη συνέχεια σοτάρουμε το πλιγούρι για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο βούτυρο. Διαλύουμε τον κύβο ζωμού κοτόπουλου σε βραστό νερό, τον διαλύουμε και τον ρίχνουμε στο τηγάνι με το πληγούρι περιμένοντας να πάρουν μαζί τα υλικά μια βράση. Αφαιρούμε το τηγάνι πάλι και καλύπτουμε καπάκι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι, ρίχνουμε τα κάστανα για λίγα λεπτά και μετά τα κουκουνάρια. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες μαζί με το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη). Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, το πλιγούρι, το ρόδι, ξύσμα και λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Τρίβουμε παρμεζάνα από πάνω και σερβίρουμε.

Περισσότερα
Σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο και ρόδι
Greek30 minutes1 hourΣαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο και ρόδι
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | STARTERS

Χρόνος: 5'
Μερίδα: οικογενειακή

Υλικά:
•    350 γραμ. baby σπανάκι (1συσκευασία)
•    1 φλ. ρόδι καθαρισμένο
•    1 ½ φλ. μαγειρεμένο κοτόπουλο (βραστό ή ψητό) κομμένο σε μικρές μπουκιές
•    Τριμμένη παρμεζάνα
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 πορτοκάλι
Για τη βινεγκρέτ ρόδι:
•    5 γρ. μουστάρδα ντιζόν
•    200 γρ. χυμό ρόδι
•    20 γρ. γρεναδίνη
•    20 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
•    180 γρ. ηλιέλαιο
•    180 γρ. ελαιόλαδο
•    Αλάτι
________________________________________
Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σπανάκι, το μαγειρεμένο κοτόπουλο, τους σπόρους ροδιού, φετούλες από το μισό πορτοκάλι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με την βινεγκρέτ ροδιού*, την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
*Για τη βινεγκρέτ ρόδι
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό του ροδιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/2 της ποσότητας. Σουρώνουμε το συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα, το συμπυκνωμένο χυμό ρόδι, τη γρεναδίνη, το ξίδι, και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Περισσότερα
Σαλάτα λαχανικών με σως ροδιού
Greek30 minutes1 hourΣαλάτα λαχανικών με σως ροδιού
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | STARTERS

Χρόνος: 40'
Μερίδα: οικογενειακή

Υλικά:
•    2 κόκκινες πιπεριές
•    1 πράσινη πιπεριά φλογέρα
•    3 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
•    150 γρ. μικρά φασόλια, ζεματισμένα
•    6 κ.σ. ελαιόλαδο
•    1 κ.γ. κανέλα
•    1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο ροδέλες
•    200 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
•    Σπόροι από 2 ρόδια
•    Λίγος μαϊντανός
•    *Για τη σως:
•    1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
•    2 κ.σ. σιρόπι ροδιού
•    5 κ.σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στη δυνατή σκάλα.
Κόβουμε τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε, με το εξωτερικό τους στραμμένο προς τα πάνω, σε ένα ταψί, τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν, τις ξεφλουδίζουμε αφού κρυώσουν.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στο ίδιο ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, κανέλα, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά στους 180- 200 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Σε μια ρηχή πιατέλα απλώνουμε κάτω τις μελιτζάνες, τα φασόλια, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, ρίχνουμε από πάνω τη φέτα και τους σπόρους ροδιού και περιχύνουμε με τη σως. Στολίζουμε με λίγο μαϊντανό.

 

Περισσότερα
Φρυγανισμένη μπαγκέτα με κρέμα τυριού και ρόδι
Greek30 minutes1 hourΦρυγανισμένη μπαγκέτα με κρέμα τυριού και ρόδι
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | STARTERS

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Για το φρυγανισμένο ψωμί στο τηγάνι, κόβουμε πρώτα τη μπαγκέτα σε διαγώνιες φέτες και τις περιχύνομε με λίγο λάδι.
  2. Τις βάζουμε σε ζεστό τηγάνι και τις ψήνουμε και από τις μεριές μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, τον χυμό ροδιού και το αλατοπίπερο και ραντίζουμε ελαφρά το φρυγανισμένο ψωμί.
  4. Αλείφουμε κάθε φέτα με λίγο τυρί κρέμα.
  5. Ραντίζουμε με κρέμα βαλσάμικου ρόδι και γαρνίρουμε με φρέσκα βότανα και σπόρους ροδιού.
1 μπαγκέτα½ φλ. κρέμα βαλσάμικου 1 κ.σ. χυμός ροδιού1 φλ. κατίκι ή άλλο τυρί κρέμαΛίγους σπόρους ροδιού για το γαρνίρισμαΛίγα φύλλα φρέσκου μαϊντανού¼ φλ. ελαιόλαδο2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδιΑλάτιΠιπέριΠερισσότερα
Εορταστική σαλάτα με φρέσκο ρόδι
Greek30 minutes1 hourΕορταστική σαλάτα με φρέσκο ρόδι
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | STARTERS

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για τη σαλάτα

  1. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε σαλατιέρα.
  2. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια.

Για το dressing

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σως, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι, τον χυμό ροδιού και το βαλσαμικό ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Για τη σαλάτα Μισό λάχανο λευκό ψιλοκομμένο 2 καρότα τριμμένα 1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο 1 φλ. ρόδια καθαρισμένα ½ φλ. καρύδια Για το dressing 2 κ.σ. μαγιονέζα 1 κ.γ. μουστάρδα 4 κ.σ. γιαούρτι 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι 1 κ.γλ. χυμός ροδιού Περισσότερα
Πράσινη σαλάτα με ρόδι και καραμελωμένα σύκα
Greek30 minutes1 hourΠράσινη σαλάτα με ρόδι και καραμελωμένα σύκα
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | STARTERS

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για τα καραμελωμένα σύκα

  1. Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  2. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2-3 λεπτά.
  3. Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3 λεπτά να καραμελώσουν.
  4. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι.
  5. Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι, το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
  6. Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing.

Για το dressing

Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε τα υλικά του dressing και τα ανακατεύομε καλά.

Για τη σαλάτα

  • Πλένουμε τη σαλάτα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τους σπόρους ροδιού.
  • Προσθέτουμε το ταλαγάνι σε φέτες, αφού πρώτο το ψήσουμε σε σχαροτήγανο και από τις δύο μεριές.
  • Περιχύνουμε το dressing στη σαλάτα.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε
Για τη σαλάτα1 συσκευασία πράσινη σαλάτα50 γρ. ταλαγάνι ή χαλούμι2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλουΣπόροι ροδιού, από ένα ρόδιΓια τα καραμελωμένα σύκα4 φρέσκα σύκα1 κ.σ. ζάχαρη2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδιΓια το dressing3 κ.σ. σιρόπι από τα σύκα ή κρέμα βαλσάμικο με σύκο4 κ.σ. ελαιόλαδο2 κ.σ. χυμός ροδιούΑλάτιΠερισσότερα
Πράσινη σαλάτα με dressing από χυμό ροδιού
Greek30 minutes1 hourΠράσινη σαλάτα με dressing από χυμό ροδιού
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | STARTERS

Για το dressing ροδιού:
Σε ένα κατσαρολάκι καραμελώνουμε τη ζάχαρη και ρίχνουμε το χυμό ροδιού. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σαλάτα:
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Αφού κρυώσει το dressing ροδιού, το περιχύνουμε στη σαλάτα και σερβίρουμε.

Για τη σαλάτα:1 συσκευασία ανάμεικτη πράσινη σαλάτα7 αποξηραμένα σύκα7 φέτες προσούτοΠαρμεζάνα σε flakesΚρουτόνΣπόροι ροδιούΕλαιόλαδοΑλάτι και πιπέριΓια το dressing ροδιού:150ml χυμός ροδιού2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρηΠερισσότερα
Χούμους με παντζάρι και ρόδι
Greek30 minutes1 hourΧούμους με παντζάρι και ρόδι
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | STARTERS

Σε μπλέντερ, χτυπάμε το σκόρδο μέχρι να γίνει ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα παντζάρια, τα ρεβίθια και το χυμό ροδιού και πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το ταχίνι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω γαρνίρουμε με τα σπόρια ροδιού.

•½ φλιτζάνι χυμό ροδιού120gr ρεβίθια χονδρά βρασμένα2 παντζάρια μαγειρεμένα1 κ. σ. ελαιόλαδο2 σκελίδες σκόρδο5 κ.τ.σ. ταχίνι3 κουταλιές της σούπας φρέσκα σπόρια ροδιού για το σερβίρισμαΠερισσότερα
european union

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

european pomegranate

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ' ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies για την καλύτερη δυνατή περιήγησή σας.