
Σαλάτα με πλιγούρι και ρόδια
Χρόνος: 30'
Μερίδα: οικογενειακή
Υλικά:
• 200 γρ. πλιγούρι
• 3 κλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, σε φέτες
• 8 κ.σ. ελαιόλαδο
• ½ σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 4 κ.σ. κουκουνάρι
• 50 γρ. παρμεζάνα
• 100 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
• Σπόροι από 1,5 ρόδι
• Ψιλοκομμένα μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη)
• 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
• 1 κύβο κοτόπουλο200 ml νερό
• 1 κ.σ. βούτυροαλάτιπιπέρι1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος και στη συνέχεια σοτάρουμε το πλιγούρι για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο βούτυρο. Διαλύουμε τον κύβο ζωμού κοτόπουλου σε βραστό νερό, τον διαλύουμε και τον ρίχνουμε στο τηγάνι με το πληγούρι περιμένοντας να πάρουν μαζί τα υλικά μια βράση. Αφαιρούμε το τηγάνι πάλι και καλύπτουμε καπάκι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι, ρίχνουμε τα κάστανα για λίγα λεπτά και μετά τα κουκουνάρια. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες μαζί με το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη). Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, το πλιγούρι, το ρόδι, ξύσμα και λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Τρίβουμε παρμεζάνα από πάνω και σερβίρουμε.

Σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο και ρόδι
Χρόνος: 5'
Μερίδα: οικογενειακή
Υλικά:
• 350 γραμ. baby σπανάκι (1συσκευασία)
• 1 φλ. ρόδι καθαρισμένο
• 1 ½ φλ. μαγειρεμένο κοτόπουλο (βραστό ή ψητό) κομμένο σε μικρές μπουκιές
• Τριμμένη παρμεζάνα
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 πορτοκάλι
Για τη βινεγκρέτ ρόδι:
• 5 γρ. μουστάρδα ντιζόν
• 200 γρ. χυμό ρόδι
• 20 γρ. γρεναδίνη
• 20 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
• 180 γρ. ηλιέλαιο
• 180 γρ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
________________________________________
Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σπανάκι, το μαγειρεμένο κοτόπουλο, τους σπόρους ροδιού, φετούλες από το μισό πορτοκάλι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με την βινεγκρέτ ροδιού*, την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
*Για τη βινεγκρέτ ρόδι
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό του ροδιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/2 της ποσότητας. Σουρώνουμε το συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα, το συμπυκνωμένο χυμό ρόδι, τη γρεναδίνη, το ξίδι, και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Σαλάτα λαχανικών με σως ροδιού
Χρόνος: 40'
Μερίδα: οικογενειακή
Υλικά:
• 2 κόκκινες πιπεριές
• 1 πράσινη πιπεριά φλογέρα
• 3 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
• 150 γρ. μικρά φασόλια, ζεματισμένα
• 6 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο ροδέλες
• 200 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
• Σπόροι από 2 ρόδια
• Λίγος μαϊντανός
• *Για τη σως:
• 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
• 2 κ.σ. σιρόπι ροδιού
• 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στη δυνατή σκάλα.
Κόβουμε τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε, με το εξωτερικό τους στραμμένο προς τα πάνω, σε ένα ταψί, τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν, τις ξεφλουδίζουμε αφού κρυώσουν.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στο ίδιο ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, κανέλα, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά στους 180- 200 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Σε μια ρηχή πιατέλα απλώνουμε κάτω τις μελιτζάνες, τα φασόλια, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, ρίχνουμε από πάνω τη φέτα και τους σπόρους ροδιού και περιχύνουμε με τη σως. Στολίζουμε με λίγο μαϊντανό.

Φρυγανισμένη μπαγκέτα με κρέμα τυριού και ρόδι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Για το φρυγανισμένο ψωμί στο τηγάνι, κόβουμε πρώτα τη μπαγκέτα σε διαγώνιες φέτες και τις περιχύνομε με λίγο λάδι.
- Τις βάζουμε σε ζεστό τηγάνι και τις ψήνουμε και από τις μεριές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, τον χυμό ροδιού και το αλατοπίπερο και ραντίζουμε ελαφρά το φρυγανισμένο ψωμί.
- Αλείφουμε κάθε φέτα με λίγο τυρί κρέμα.
- Ραντίζουμε με κρέμα βαλσάμικου ρόδι και γαρνίρουμε με φρέσκα βότανα και σπόρους ροδιού.

Εορταστική σαλάτα με φρέσκο ρόδι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Για τη σαλάτα
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια.
Για το dressing
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σως, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι, τον χυμό ροδιού και το βαλσαμικό ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και καραμελωμένα σύκα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Για τα καραμελωμένα σύκα
- Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2-3 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3 λεπτά να καραμελώσουν.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι.
- Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι, το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
- Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing.
Για το dressing
Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε τα υλικά του dressing και τα ανακατεύομε καλά.
Για τη σαλάτα
- Πλένουμε τη σαλάτα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τους σπόρους ροδιού.
- Προσθέτουμε το ταλαγάνι σε φέτες, αφού πρώτο το ψήσουμε σε σχαροτήγανο και από τις δύο μεριές.
- Περιχύνουμε το dressing στη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε

Πράσινη σαλάτα με dressing από χυμό ροδιού
Για το dressing ροδιού:
Σε ένα κατσαρολάκι καραμελώνουμε τη ζάχαρη και ρίχνουμε το χυμό ροδιού. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σαλάτα:
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Αφού κρυώσει το dressing ροδιού, το περιχύνουμε στη σαλάτα και σερβίρουμε.

Χούμους με παντζάρι και ρόδι
Σε μπλέντερ, χτυπάμε το σκόρδο μέχρι να γίνει ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα παντζάρια, τα ρεβίθια και το χυμό ροδιού και πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το ταχίνι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω γαρνίρουμε με τα σπόρια ροδιού.