
Κέικ σοκολάτας με ρόδι
Χρόνος: 1.15 ώρα
Μερίδα: οικογενειακή
Υλικά:
-
125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
4 Αυγά
-
3/4 φλυτζανιού Κακάο
-
1 φλ Ζάχαρη
-
2 φλ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
-
1 κ.γλ. Σόδα μαγειρικής
-
Τους σπόρους από 2 Ρόδια καθαρισμένα ή έτοιμους σπόρους ροδιού ΑΣΟΠ
-
1/2 φλ κράνμπερυ μαριναρισμένα από την προηγούμενη σε χυμό ροδιού (προαιρετικά)
-
80γρ Κουβερτούρα
-
*Για την επικάλυψη
-
330 ml Κρέμα γάλακτος
-
250γρ Κουβερτούρα
-
1 κ.σ. Μέλι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε την ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και τα ανακατεύουμε. Λιώνουμε την κουβερτούρα με μπεν μαρί και την αδειάζουμε στο μπολ με το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε και το μίγμα από το αλεύρι, το κακάο και το μπεικιν πάουντερ,. Τα χτυπάμε όλα μαζί με το μίξερ και στο τέλος ρίχνουμε τα ρόδια, τα κράνμπερυ και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, λειώνουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια, προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε μαζί τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει το κεικ και η επικάλυψη και στη συνέχεια περιχύνουμε το κέικ, στολίζουμε με σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.

Μους γιαούρτι με ρόδι και καρύδια
Χρόνος: 5'
Μερίδα: 6 ατομικά μπολ
Υλικά:
-
*Για τη μους γιαούρτι:
-
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
-
150 γρ. άχνη ζάχαρη
-
1 λουβί βανίλια Μαδαγασκάρης, τους σπόρους
-
400 ml κρέμα γάλακτος
*Για τα ζαχαρωμένα καρύδια:
-
100 γρ. καρύδια, η ψίχα
-
50 γρ. ζάχαρη
-
100 γρ. σπυρί ροδιού ΑΣΟΠ
Εκτέλεση:
Μους: Στο μίξερ χτυπάμε το γιαούρτι μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας συνεχώς τα υλικά, ώσπου να σχηματιστεί μια απαλή μους. Τη μοιράζουμε στα μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Καρύδια: Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ζεσταίνουμε τα καρύδια σε χαμηλή φωτιά. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα μοιράζουμε μαζί με τα ρόδια πάνω από το ζελέ στα μπολ που έχουμε βγάλει από το ψυγείο.

Ταρτάκια με φρέσκα ρόδια
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Για τη βάση
- Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε στη φωτιά για να λιώσει.
- Στο πολυκοπτικό προσθέτουμε τα μπισκότα και τα χτυπάμε για να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες και πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας και απλώνουμε το μείγμα για να πάει παντού.
- Μεταφέρουμε τη βάση στο ψυγείο για να κρυώσει.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα μπολ βάζουμε τη σκόνη κρέμας ζαχαροπλαστικής, το χυμό ροδιού και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα ταρτάκια μας.
Στολίζουμε τα ταρτάκια μας με σπόρους ροδιού, άχνη ζάχαρη και δυόσμο.

Cheesecake ρόδι
Χτυπάμε τα μπισκότα με το μίξερ μέχρι να πάρουν την υφή σκόνης και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στη σκόνη μπισκότου και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μίγμα σε τσέρκι και το βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η βάση. Χτυπάμε με το μίξερ το φρέσκο τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη, το ξύσμα από το λάιμ και το λεμόνι και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα στο τσέρκι, πάνω από το μπισκότο και ξαναβάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Όταν το cheesecake παγώσει καλά, το βγάζουμε από την φόρμα και απλώνουμε από πάνω μαρμελάδα ρόδι (Βλέπε συνταγή).

Μαρμελάδα ρόδι
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν πουρές το μήλο. Τότε, προσθέτουμε το χυμό και μερικούς σπόρους ροδιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για επιπλέον 15 λεπτά και να πυκνώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το λεμόνι και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Γεμίζουμε με προσοχή (με γάντι φούρνου) αποστειρωμένα ζεστά βάζα μέχρι πάνω (τα βράζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 5-10 περίπου λεπτά), με την καυτή μαρμελάδα ρόδι. Σφραγίζουμε τα βάζα με το καπάκι τους και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Διατηρείται κλειστή στο βάζο της σε δροσερό και σκιερό σημείο για αρκετούς μήνες. Εφόσον ανοιχθεί πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.

Γλυκιά πίτα κρέμας με ρόδι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη (από τα 100γρ.) ένα ταψί διαστάσεων 30x20εκ. και απλώνουμε ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα. Αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη και επαναλαμβάνουμε με άλλα δύο φύλλα.
Συνεχίζουμε απλώνοντας ένα ένα τα φύλλα σουρωμένα, ραντίζοντας το καθένα με βούτυρο ή μαργαρίνη. Θα πρέπει να υπάρχει κενό με αέρα ανάμεσα στα φύλλα, να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους. Χαράζουμε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια για να εισχωρήσει η κρέμα και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Για την κρέμα: Αναμιγνύουμε με ένα σύρμα σε ένα μπολ το γάλα, το νερό, το χυμό ρόδι, τη ζάχαρη, το αβγό και τη βανιλίνη. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε λίγο το σιμιγδάλι με τα 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην καεί. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα με το γάλα. Ανακατεύετε με το σύρμα όσο να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο (αφού έχουν ψηθεί τα φύλλα για 20 λεπτά και έχουν ροδίσει ελαφρά και ρίχνουμε αμέσως το μίγμα. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά επιπλέον. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρουμε με τα σποράκια του ροδιού.

Κέικ με χυμό ροδιού
Σε ένα μίξερ χτυπάμε το ηλιέλαιο με την ζάχαρη, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το ξύσμα πορτοκαλιού. Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό ροδιού. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα μας. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ και προσθέτουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για μία ώρα περίπου (μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό).Αφού κρυώσει καλά, το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε πιατέλα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό, τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε για να φτιάξουμε το γλάσο μας. Για πιο πηχτό μείγμα προσθέτουμε παραπάνω ζάχαρη άχνη. Περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και διακοσμούμε με σπόρους ροδιού και ξύσμα πορτοκαλιού.

Πανακότα με χυμό ροδιού
Για το γλυκό:
Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μέχρι να φουσκώσουν. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Κόβουμε τα στικς βανίλιας στη μέση με ένα μαχαίρι, βγάζουμε τα σπόρια και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε.
Στύβουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσουν. Αφήνουμε το μείγμα της πανακότας να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά (να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου) και αφαιρούμε τα στικς βανίλιας. Γεμίζουμε ειδικά φορμάκια με το μείγμα και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Για το dressing ροδιού:
Φυλάμε χωριστά 2 κ.σ. από τον χυμό ροδιού και ρίχνουμε τον υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
Ταυτόχρονα, διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και στον χυμό ροδιού που κρατήσαμε. Ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο σιρόπι και ανακατεύουμε.Μόλις πάρει βράση το μείγμα αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.

Σπιτική κρέμα με χυμό ροδιού
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τον χυμό ροδιού, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρις ότου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Να έχει ελαφρώς ρευστή μορφή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Βάζουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού και σπόρους ροδιού. Σερβίρουμε την κρέμα χλιαρή ή κρύα.