
Ψητός σολωμός με ρόκα, αβοκάντο και σάλτσα ροδιού
Χρόνος: 1 ώρα
Μερίδα: οικογενειακή
Υλικά:
• 4 μερίδες φιλέτο σολωμού
• ½ φλιτζάνι νερό
• 500 γρ ρόκα
• 4 ώριμα αβοκάντο κομμένα σε κομμάτια
• 300 γρ μοτσαρέλα κομμένη σε μέτρια κομμάτια
• 16 μικρές ντοματούλες κίτρινες cherry
• Aλάτι, Πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Σπόρους από ένα ρόδι ΑΣΟΠ
*Για τη βινεγκρέτ ρόδι:
• 5 γρ. μουστάρδα ντιζόν
• 200 γρ. χυμό ρόδι ΑΣΟΠ
• 20 γρ. γρεναδίνη
• 20 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
• 180 γρ. ηλιέλαιο
• 180 γρ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε από τυχόν αγκάθια, πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε από πριν τα φιλέτα σολωμού. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε τα φιλέτα σολωμού με ελάχιστο λάδι και ψήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ενναλακτικά βάζουμε το σολωμό σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στο γκριλ.
Βάζουμε σε ένα μπωλ τη ρόκα καλά πλυμένη, τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, το αβοκάντο σε κομμάτια, τις ντοματουλες, τους σπόρους ροδιού, περιχύνουμε με τη βινεγκρετ ροδιού και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε μια πιατέλα τα φιλέτα σολωμού και συνοδεύουμε με την δροσιστική σαλάτα.
Για τη βινεγκρέτ ρόδι
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό του ροδιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/2 της ποσότητας. Σουρώνουμε το συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα, το συμπυκνωμένο χυμό ρόδι, τη γρεναδίνη, το ξίδι, και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Ταμπουλέ με ρόδι και γλυκόξινο κοτόπουλο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Για τη σαλάτα ταμπουλέ
- Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το καλύπτουμε με ζεστό νερό. Αφήνουμε 10 λεπτά να πιει τα υγρά του και να φουσκώσει.
- Το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια και τα τοματίνια και τα προσθέτουμε στο πλιγούρι.
- Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ρόδι.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ελαιόλαδο το μπαλσάμικο ξίδι, χυμό ροδιού και την κρέμα βαλσαμικού.
- Παγώνουμε το ταμπουλέ για λίγο στο ψυγείο.
- Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας σε γουδί και αλείφουμε πολύ καλά το φιλέτο.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο από 15 λεπτά μέχρι μερικές ώρες.
- Ψήνουμε το λεπτό φιλέτο σε καυτό αντικολλητικό σκεύος (γκριλιέρα ή τηγάνι) σε μέτρια φωτιά για 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Για το κοτόπουλο
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη σαλάτα με το κοτόπουλο και το φρέσκο θυμάρι.

Μοσχαράκι με πράσο και σάλτσα ροδιού
Σοτάρουμε τα πράσα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και τους προσθέτουμε το μισό χυμό του ροδιού. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.
Ανακατεύουμε το Αλεύρι με αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, γυρίζοντάς τα για να αλευρωθούν από όλες τις πλευρές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, γυρίζοντάς τα συνέχεια μέχρι να ροδίσουν παντού, προσθέτουμε τα πράσα μαζί με το ζουμί τους και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με καπάκι κι αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας (υπολογίστε περίπου 2-3 ώρες σε μέτρια φωτιά). Ετοιμάζουμε τον Πουρέ Πατάτας με το γάλα και το νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.

Κους-κους με χυμό ρόδι
Ρίχνουμε το χυμό ρόδι σε μία κατσαρόλα μαζί με δύο ποτήρια νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά να πάρει βράσει.
Έπειτα προσθέτουμε το κους κους και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει. Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τα αγγουράκια σε μικρά κυβάκια, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο, και τα ραπανάκια.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά από το dressing και τα ανακατεύουμε καλά.
Όταν εξατμιστούν οι χυμοί στην κατσαρόλα κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε να απορροφηθεί ο ατμός για 15 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στην κατσαρόλα και στο τέλος το dressing. Ανακατεύουμε καλά και το πιάτο μας είναι έτοιμο!
Εκτέλεση dressing
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ψητό κοτόπουλο με κολοκύθα και μελάσα ροδιού
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε τα μπούτια κοτόπουλου φορώντας γάντια και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε μισό φλυτζάνι νερό και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε τα μπούτια σε μια κατσαρόλα και χωρίζουμε το ζωμό από το τηγάνι σε ένα φλυτζάνι. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα μπούτια κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Σοτάρουμε την κολοκύθα για 10 λεπτά και μεταφέρουμε όλα τα υλικά σε ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω το δενδρολίβανο, τις σκελίδες σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό κοτόπουλου, το υπόλοιπο λάδι και τη μελάσα ροδιού ωσότου καραμελώσει.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κοτόπουλο και την κολοκύθα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.
Σπιτική Μελάσα ροδιού
Για μία κούπα: Ρίχνουμε το χυμό ροδιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνουμε το μίγμα σε αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 6 μήνες.

Κιμαδοπίλαφο με ρόδι στη φόρμα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε τον κιμά, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να κομματιαστεί καλά ο κιμάς και να ροδίσει.
Σβήνουμε με χυμό ρόδι , ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους και το τριμμένο καρότο. Μόλις το μίγμα πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Προσθέτουμε το ρύζι, 400-450ml βραστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει και να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας, το τυρί κρέμα, τους σπόρους ροδιού και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το κιμαδοπίλαφο σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Πέννες με κοτόπουλο και ρόδι
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το αλευρώνουμε ελαφρά. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά τα κομματάκια του κοτόπουλου. Σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σβήνουμε με το χυμό του ροδιού και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαγειρευτεί καλά το κοτόπουλο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δύο τρεις κουταλιές της σούπας τριμμένο ανθότυρο ή άλλο τυρί. Βράζουμε λίγο ακόμα το φαγητό μέχρι να δέσει η σάλτσα του και να ενωθούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα μισά σποράκια ροδιού.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε για λίγο και σερβίρουμε σε πιάτα προσθέτοντας λίγο μαϊντανό και μερικούς σπόρους ροδιού ακόμα. Συνοδεύουμε με επιπλέον τυρί τριμμένο.

Κέικ σοκολάτας με ρόδι
Χρόνος: 1.15 ώρα
Μερίδα: οικογενειακή
Υλικά:
-
125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
4 Αυγά
-
3/4 φλυτζανιού Κακάο
-
1 φλ Ζάχαρη
-
2 φλ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
-
1 κ.γλ. Σόδα μαγειρικής
-
Τους σπόρους από 2 Ρόδια καθαρισμένα ή έτοιμους σπόρους ροδιού ΑΣΟΠ
-
1/2 φλ κράνμπερυ μαριναρισμένα από την προηγούμενη σε χυμό ροδιού (προαιρετικά)
-
80γρ Κουβερτούρα
-
*Για την επικάλυψη
-
330 ml Κρέμα γάλακτος
-
250γρ Κουβερτούρα
-
1 κ.σ. Μέλι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε την ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και τα ανακατεύουμε. Λιώνουμε την κουβερτούρα με μπεν μαρί και την αδειάζουμε στο μπολ με το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε και το μίγμα από το αλεύρι, το κακάο και το μπεικιν πάουντερ,. Τα χτυπάμε όλα μαζί με το μίξερ και στο τέλος ρίχνουμε τα ρόδια, τα κράνμπερυ και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, λειώνουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια, προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε μαζί τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει το κεικ και η επικάλυψη και στη συνέχεια περιχύνουμε το κέικ, στολίζουμε με σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.

Μους γιαούρτι με ρόδι και καρύδια
Χρόνος: 5'
Μερίδα: 6 ατομικά μπολ
Υλικά:
-
*Για τη μους γιαούρτι:
-
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
-
150 γρ. άχνη ζάχαρη
-
1 λουβί βανίλια Μαδαγασκάρης, τους σπόρους
-
400 ml κρέμα γάλακτος
*Για τα ζαχαρωμένα καρύδια:
-
100 γρ. καρύδια, η ψίχα
-
50 γρ. ζάχαρη
-
100 γρ. σπυρί ροδιού ΑΣΟΠ
Εκτέλεση:
Μους: Στο μίξερ χτυπάμε το γιαούρτι μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας συνεχώς τα υλικά, ώσπου να σχηματιστεί μια απαλή μους. Τη μοιράζουμε στα μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Καρύδια: Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ζεσταίνουμε τα καρύδια σε χαμηλή φωτιά. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα μοιράζουμε μαζί με τα ρόδια πάνω από το ζελέ στα μπολ που έχουμε βγάλει από το ψυγείο.