
Φρυγανισμένη μπαγκέτα με κρέμα τυριού και ρόδι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Για το φρυγανισμένο ψωμί στο τηγάνι, κόβουμε πρώτα τη μπαγκέτα σε διαγώνιες φέτες και τις περιχύνομε με λίγο λάδι.
- Τις βάζουμε σε ζεστό τηγάνι και τις ψήνουμε και από τις μεριές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, τον χυμό ροδιού και το αλατοπίπερο και ραντίζουμε ελαφρά το φρυγανισμένο ψωμί.
- Αλείφουμε κάθε φέτα με λίγο τυρί κρέμα.
- Ραντίζουμε με κρέμα βαλσάμικου ρόδι και γαρνίρουμε με φρέσκα βότανα και σπόρους ροδιού.

Εορταστική σαλάτα με φρέσκο ρόδι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Για τη σαλάτα
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια.
Για το dressing
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σως, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι, τον χυμό ροδιού και το βαλσαμικό ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και καραμελωμένα σύκα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Για τα καραμελωμένα σύκα
- Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2-3 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3 λεπτά να καραμελώσουν.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι.
- Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι, το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
- Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing.
Για το dressing
Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε τα υλικά του dressing και τα ανακατεύομε καλά.
Για τη σαλάτα
- Πλένουμε τη σαλάτα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τους σπόρους ροδιού.
- Προσθέτουμε το ταλαγάνι σε φέτες, αφού πρώτο το ψήσουμε σε σχαροτήγανο και από τις δύο μεριές.
- Περιχύνουμε το dressing στη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε

Πράσινη σαλάτα με dressing από χυμό ροδιού
Για το dressing ροδιού:
Σε ένα κατσαρολάκι καραμελώνουμε τη ζάχαρη και ρίχνουμε το χυμό ροδιού. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σαλάτα:
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Αφού κρυώσει το dressing ροδιού, το περιχύνουμε στη σαλάτα και σερβίρουμε.

Χούμους με παντζάρι και ρόδι
Σε μπλέντερ, χτυπάμε το σκόρδο μέχρι να γίνει ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα παντζάρια, τα ρεβίθια και το χυμό ροδιού και πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το ταχίνι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω γαρνίρουμε με τα σπόρια ροδιού.

Ριζότο με σαφράν και ρόδι
Χρόνος: 30'
Μερίδα: οικογενειακή
Υλικά:
• 1½ φλ. ρύζι αρμπόριο
• Σκόνη σαφράν στη μύτη από ένα κ.γλ.
• 1 φλ. σπόροι ροδιού
• 1/2 φλ. κουκουνάρι
• 1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
• 2½ φλ. ζωμό κοτόπουλου από 2 κύβους
• 5 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
• 1 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
• 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Λίγες σταφίδες
________________________________________
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τους κύβους με νερό μέχρι να γίνουν ζωμός. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο
και όταν κάψει ελαφρώς προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σαφράν. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το ρύζι
ανακατεύοντας για λίγο και προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να φουσκώσει το ρύζι,
περίπου για 15 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά προσθέτουμε την παρμεζάνα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τους σπόρους ροδιού, το κουκουνάρι (καβουρδισμένο) και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αδειάζουμε το μίγμα σε μία πιατέλα, στολίζουμε με σταφίδες και σερβίρουμε.

Ψητός σολωμός με ρόκα, αβοκάντο και σάλτσα ροδιού
Χρόνος: 1 ώρα
Μερίδα: οικογενειακή
Υλικά:
• 4 μερίδες φιλέτο σολωμού
• ½ φλιτζάνι νερό
• 500 γρ ρόκα
• 4 ώριμα αβοκάντο κομμένα σε κομμάτια
• 300 γρ μοτσαρέλα κομμένη σε μέτρια κομμάτια
• 16 μικρές ντοματούλες κίτρινες cherry
• Aλάτι, Πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Σπόρους από ένα ρόδι ΑΣΟΠ
*Για τη βινεγκρέτ ρόδι:
• 5 γρ. μουστάρδα ντιζόν
• 200 γρ. χυμό ρόδι ΑΣΟΠ
• 20 γρ. γρεναδίνη
• 20 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
• 180 γρ. ηλιέλαιο
• 180 γρ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε από τυχόν αγκάθια, πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε από πριν τα φιλέτα σολωμού. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε τα φιλέτα σολωμού με ελάχιστο λάδι και ψήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ενναλακτικά βάζουμε το σολωμό σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στο γκριλ.
Βάζουμε σε ένα μπωλ τη ρόκα καλά πλυμένη, τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, το αβοκάντο σε κομμάτια, τις ντοματουλες, τους σπόρους ροδιού, περιχύνουμε με τη βινεγκρετ ροδιού και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε μια πιατέλα τα φιλέτα σολωμού και συνοδεύουμε με την δροσιστική σαλάτα.
Για τη βινεγκρέτ ρόδι
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό του ροδιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/2 της ποσότητας. Σουρώνουμε το συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα, το συμπυκνωμένο χυμό ρόδι, τη γρεναδίνη, το ξίδι, και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Ταμπουλέ με ρόδι και γλυκόξινο κοτόπουλο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Για τη σαλάτα ταμπουλέ
- Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το καλύπτουμε με ζεστό νερό. Αφήνουμε 10 λεπτά να πιει τα υγρά του και να φουσκώσει.
- Το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια και τα τοματίνια και τα προσθέτουμε στο πλιγούρι.
- Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ρόδι.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ελαιόλαδο το μπαλσάμικο ξίδι, χυμό ροδιού και την κρέμα βαλσαμικού.
- Παγώνουμε το ταμπουλέ για λίγο στο ψυγείο.
- Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας σε γουδί και αλείφουμε πολύ καλά το φιλέτο.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο από 15 λεπτά μέχρι μερικές ώρες.
- Ψήνουμε το λεπτό φιλέτο σε καυτό αντικολλητικό σκεύος (γκριλιέρα ή τηγάνι) σε μέτρια φωτιά για 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Για το κοτόπουλο
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη σαλάτα με το κοτόπουλο και το φρέσκο θυμάρι.

Μοσχαράκι με πράσο και σάλτσα ροδιού
Σοτάρουμε τα πράσα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και τους προσθέτουμε το μισό χυμό του ροδιού. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.
Ανακατεύουμε το Αλεύρι με αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, γυρίζοντάς τα για να αλευρωθούν από όλες τις πλευρές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, γυρίζοντάς τα συνέχεια μέχρι να ροδίσουν παντού, προσθέτουμε τα πράσα μαζί με το ζουμί τους και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με καπάκι κι αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας (υπολογίστε περίπου 2-3 ώρες σε μέτρια φωτιά). Ετοιμάζουμε τον Πουρέ Πατάτας με το γάλα και το νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.